Honung sortiment

Ej tillåtet kopiera innehållet i text och bilder utan att fråga.

Var vänlig uppge alltid källan.


Copyright © All Rights Reserved

Biboden i Åminne.


bo@bioboden.se





Honung

Sommarhonung


500grams burk

85 kr/500 gram


En låda honung

12 burkar i en låda. 

935 kr för 12

dvs en burk på köpet.
Rabatt 85 kr.

Det blev tyvärr ingen Ljunghonung hösten 2023.


500grams burk

100 kr/500 gram


En låda honung

12 burkar i en låda. 

1100 kr för 12

dvs en burk på köpet.
Rabatt 100 kr.

Flytande honung


Honungsflaskan innehåller uppvärmd flytande honung.

Håller sig flytande cirka ett år.

Populär till matlagning, bakning och grillning.


55 kr/ 350 gram
plastflaska

Endast sommartid när vi slungar

Nyslungad honung


direkt från ramen i kupan. Stelnar så småningom efter flera månader. 


Endast under sommaren.

250 grams burk

45 kr/250 gram


500 grams burk 

90 kr/500 gram

Kakhonung

Kakhonung


direkt från ramen i kupan. Utskuret från ramen.


Endast under sommaren.


300grams låda 

90 kr/Ca 300 gram

Om du vill vi ska skicka till dig

så tillkommer alltid frakten.

Om honung

Ju ljusare honungen är, desto tidigare på säsongen är honungen skördad.

Ju mörkare honung, desto mer ljungblom i honungen.

Förvaring

Mörkt, torrt och svalt.
T ex i skafferiet eller köksskåpet.

Inte i kylen.
Där är det för kallt.

Kombinationen
flitiga bin
och flitig biodlare
ger god honung.

Bina är flitiga.
De samlar energiskt och bygger på vaxet i kupan. Där förvaras honung.
Sen skördas vaxkakorna, slungas av biodlaren och ger nyttig honung.

Biodlaren måste också vara flitig.
För att skörda, slunga  och serva bina.

Gör din egen Bivaxduk/ Bee wrap

Minska plastberget!

Ersätt plastfolie vid förvaring med invaxat bomullstyg.

Bivaxkaka att göra din egen bivaxduk, 45 kr.

Du sköljer bivaxduken i kallt/ljummet vatten och återanvänder den.
Du kan även reparera den med bivax om den blir sliten.

Bivax - en ren biprodukt

Med en lång ljus historia.

Du kan köpa bivax från oss

om du vill göra dina egna ljus

Att göra bivaxljus är ett gammalt hantverk. I kloster och kyrkor brann vaxljusen.

Bina gör jobbet. De samlar flitigt och bygger på vaxet i kupan. Där förvarar bina sin honung. Sen skördas vaxkakorna, slungas och ger nyttig honung. Vaxet till ljusen är bivax, som är rensat från honung, smält och använt igen.

En ren biprodukt.

En ljus historia

Långt innan stearin och paraffin började användas för att stöpa ljus, så ville förstås alla ha ljus hemma.

Har det gått upp en talgdank för dig?

Helt plötsligt har du kommit till klarhet, förstått ett sammanhang eller sett en lösning på ett problem. Det tänds ett ljus.

En talgdank var helt enkelt ett ljus som gjorts på fett efter slakten. Allt fett togs tillvara och kokades. Men kvalitén var inte lysande. Talgljusen stank, verkligen osade, och sotade ner.

Vaxljusen blir populära

I kyrkorna och klostren användes hellre vaxljus, dvs ljus där vaxet kom från bikupan. Bivaxljusen blev så populära, så den främsta anledningen till att bin började hållas som husdjur under medeltiden, var den stora efterfrågan på deras vax. De brann med klar låga och långsamt. Bivax var oerhört populärt som material för tillverkning av ljus till kyrkorna under medeltiden.

Stearin på 1800-talet

Stearinet började inte användas till ljus förrän år 1818 och innehåller bland annat animaliskt fett (från djur). Idag kallas ofta paraffinljus även för stearinljus. Fast det är fel. Paraffin kommer främst från petroleum (råolja).

Ett rent hantverk

Bivaxljus tillverkas genom att en vaxkaka rullas runt en veke. Det är en modernare variant på den gamla metoden att gjuta vaxljus. Men även gjutning används idag. Bivaxljus är ett hantverk, ligger inte på snabbköpets hylla. Utan hittas främst på t ex hantverksmässor och julmarknader.

PS. En gnutta färg är tillsatt i bivaxet som används till vaxljus idag. Detta för att ljusen ska hålla färgen och inte blekna och bli gråa.