Honung och bivaxljus.
Två biprodukter.
En ren naturprodukt.
Ej tillåtet kopiera innehållet i text och bilder utan att fråga.
Var vänlig uppge alltid källan.
Copyright © All Rights Reserved
Biboden i Åminne.
Sommarhonung
350grams burk
55 kr/350 gram
500grams burk
80 kr/500 gram
En låda honung
12 burkar i en låda.
880 kr för 12 dvs en burk på köpet.
Rabatt 80 kr.
Ljunghonung
500grams burk
90 kr/500 gram
En låda honung
12 burkar i en låda.
990 kr för 12 dvs en burk på köpet.
Rabatt 90 kr.
Flytande honung
Honungsflaskan innehåller uppvärmd flytande honung.
Håller sig flytande cirka ett år.
Populär till matlagning, bakning och grillning.
55 kr/ 350 gram
plastflaska
Bivaxduk/ Bee wrap
Minska plastberget!
Ersätt plastfolie vid förvaring med invaxat bomullstyg.
Cirka 20 x 20 cm, 40 kr
Cirka 30 x 40 cm, 70 kr
3-pack, 3 olika storlekar, 155 kr
Bivaxkaka att reparera väl
använd bivaxduk, 45 kr.
Du sköljer bivaxduken
i kallt/ljummet vatten
och återanvänder den.
Du kan även reparera
den med bivax om den
blir sliten.
Parljus med vikt kant
Längd: 33 cm
Inklusive prydnadsbi och vävt band.
50kr/par
Uggla Katt Tomte Gran
45kr
Hängprydnader till julgranen, enriset eller tallriset.
Höjd: Ca 5 cm
8 kr/styck
40 kr för sex stycken,
alltså en på köpet.
Tag sex lika eller sex olika,
eller kanske tre av någon
- precis som Du vill!
Om du vill vi ska skicka till dig
så tillkommer alltid frakten.
Ju ljusare honungen är, desto tidigare på säsongen är honungen skördad.
Ju mörkare honung, desto mer ljungblom i honungen.
Mörkt, torrt och svalt.
T ex i skafferiet eller köksskåpet.
Inte i kylen.
Där är det för kallt.
Kombinationen
flitiga bin
och flitig biodlare
ger god honung.
Bina är flitiga.
De samlar energiskt och bygger på vaxet i kupan. Där förvaras honung.
Sen skördas vaxkakorna, slungas av biodlaren och ger nyttig honung.
Biodlaren måste också vara flitig.
För att skörda, slunga och serva bina.
Att göra bivaxljus är ett gammalt hantverk. I kloster och kyrkor brann vaxljusen.
Bina gör jobbet. De samlar flitigt och bygger på vaxet i kupan. Där förvarar bina sin honung. Sen skördas vaxkakorna, slungas och ger nyttig honung. Vaxet till ljusen är bivax, som är rensat från honung, smält och använt igen.
En ren biprodukt.
Långt innan stearin och paraffin började användas för att stöpa ljus, så ville förstås alla ha ljus hemma.
Helt plötsligt har du kommit till klarhet, förstått ett sammanhang eller sett en lösning på ett problem. Det tänds ett ljus.
En talgdank var helt enkelt ett ljus som gjorts på fett efter slakten. Allt fett togs tillvara och kokades. Men kvalitén var inte lysande. Talgljusen stank, verkligen osade, och sotade ner.
I kyrkorna och klostren användes hellre vaxljus, dvs ljus där vaxet kom från bikupan. Bivaxljusen blev så populära, så den främsta anledningen till att bin började hållas som husdjur under medeltiden, var den stora efterfrågan på deras vax. De brann med klar låga och långsamt. Bivax var oerhört populärt som material för tillverkning av ljus till kyrkorna under medeltiden.
Stearinet började inte användas till ljus förrän år 1818 och innehåller bland annat animaliskt fett (från djur). Idag kallas ofta paraffinljus även för stearinljus. Fast det är fel. Paraffin kommer främst från petroleum (råolja).
Bivaxljus tillverkas genom att en vaxkaka rullas runt en veke. Det är en modernare variant på den gamla metoden att gjuta vaxljus. Men även gjutning används idag. Bivaxljus är ett hantverk, ligger inte på snabbköpets hylla. Utan hittas främst på t ex hantverksmässor och julmarknader.
PS. En gnutta färg är tillsatt i bivaxet som används till vaxljus idag. Detta för att ljusen ska hålla färgen och inte blekna och bli gråa.