Honung och andra biprodukter - sortiment

Ej tillåtet kopiera innehållet i text och bilder utan att fråga.

Var vänlig uppge alltid källan.


Copyright © All Rights Reserved

Biboden i Åminne.





Honung

Kakhonung

Sommarhonung


350grams burk

55 kr/350 gram


500grams burk

70 kr/500 gram


En låda honung

12 burkar i en låda. 

770 kr för 12 dvs en burk på köpet.
Rabatt 70 kr.

Flytande honung


Honungsflaskan innehåller uppvärmd flytande honung.

Håller sig flytande cirka ett år.

Populär till matlagning, bakning och grillning.


55 kr/ 350 gram
plastflaska

Kakhonung


direkt från ramen i kupan. Utskuret från ramen.


350grams låda 

70 kr/Ca 350 gram

Bivaxduk/ Bee wrap

Minska plastberget!

Ersätt plastfolie vid förvaring med invaxat bomullstyg.
Cirka 30 x 40 cm.

55kr.

Du sköljer bivaxduken
i kallt/ljummet vatten
och återanvänder den.
Du kan även reparera
den med bivax om den
blir sliten.


Parljus

Längd: 34,5 cm
Brinntid åtta timmar.

Inklusive prydnadsbi och vävt band.
55 kr/par

Parljus med vikt kant

Längd: 33 cm

Inklusive prydnadsbi och vävt band.
40kr/par

Uggla Katt Tomte Gran


35kr

Hängprydnader till julgranen, enriset eller tallriset.

  • Hjärta
  • Sigill med amoriner
  • Klocka
  • Ängel som spelar lyra
  • Ängel som läser bok
  • Ängel som spelar flöjt

Höjd: Ca 5 cm
6 kr/styck

30 kr för sex stycken,
alltså en på köpet.

Tag sex lika eller sex olika,
eller kanske tre av någon
- precis som Du vill!

Bikupa

Höjd 9,5 cm

Diameter i botten

6 cm
Brinntid minst 12 timmar.


45 kr.

Recycling


Höjd kan variera.

Ca 7 - 8 cm 

Gjord på spillvax och tom konservburk.


55 kr.

Rullat blockvaxljus.

Höjd: 12 cm, 
Inklusive prydnadsbi och vävt band.

50kr

Bivax - en ren biprodukt

Med en lång ljus historia.

Att göra bivaxljus är ett gammalt hantverk. I kloster och kyrkor brann vaxljusen.

Bina gör jobbet. De samlar flitigt och bygger på vaxet i kupan. Där förvarar bina sin honung. Sen skördas vaxkakorna, slungas och ger nyttig honung. Vaxet till ljusen är bivax, som är rensat från honung, smält och använt igen.

En ren biprodukt.

En ljus historia

Långt innan stearin och paraffin började användas för att stöpa ljus, så ville förstås alla ha ljus hemma.

Har det gått upp en talgdank för dig?

Helt plötsligt har du kommit till klarhet, förstått ett sammanhang eller sett en lösning på ett problem. Det tänds ett ljus.

En talgdank var helt enkelt ett ljus som gjorts på fett efter slakten. Allt fett togs tillvara och kokades. Men kvalitén var inte lysande. Talgljusen stank, verkligen osade, och sotade ner.

Vaxljusen blir populära

I kyrkorna och klostren användes hellre vaxljus, dvs ljus där vaxet kom från bikupan. Bivaxljusen blev så populära, så den främsta anledningen till att bin började hållas som husdjur under medeltiden, var den stora efterfrågan på deras vax. De brann med klar låga och långsamt. Bivax var oerhört populärt som material för tillverkning av ljus till kyrkorna under medeltiden.

Stearin på 1800-talet

Stearinet började inte användas till ljus förrän år 1818 och innehåller bland annat animaliskt fett (från djur). Idag kallas ofta paraffinljus även för stearinljus. Fast det är fel. Paraffin kommer främst från petroleum (råolja).

Ett rent hantverk

Bivaxljus tillverkas genom att en vaxkaka rullas runt en veke. Det är en modernare variant på den gamla metoden att gjuta vaxljus. Men även gjutning används idag. Bivaxljus är ett hantverk, ligger inte på snabbköpets hylla. Utan hittas främst på t ex hantverksmässor och julmarknader.

PS. En gnutta färg är tillsatt i bivaxet som används till vaxljus idag. Detta för att ljusen ska hålla färgen och inte blekna och bli gråa.

Gåbortspresenten

Honung (fast) 500 gram

Bivaxljus

Flytande honung i flaska 350 gram.


Honungsflaskan innehåller uppvärmd flytande honung. Håller sig flytande cirka ett år. Populär till matlagning, bakning och grillning.

Gåbortspresent

Gåvan till missionsauktionen

eller föreningslotteriet



Presentförpackning.

Alla ljus och honungsburkar kan fås inslagna i cellofan på pappersplatta. Med vävt band eller brunt pappsnöre.


Beställ gärna! Kontaktuppgifter 

Om honung

Ju ljusare honungen är, desto tidigare på säsongen är honungen skördad.

Ju mörkare honung, desto mer ljungblom i honungen.

Förvaring

Mörkt, torrt och svalt.
T ex i skafferiet eller köksskåpet.

Inte i kylen.
Där är det för kallt.

Kombinationen
flitiga bin
och flitig biodlare
ger god honung.

Bina är flitiga.
De samlar energiskt och bygger på vaxet i kupan. Där förvaras honung.
Sen skördas vaxkakorna, slungas av biodlaren och ger nyttig honung.

Biodlaren måste också vara flitig.
För att skörda, slunga  och serva bina.