Honung och andra biprodukter - sortiment

Ej tillåtet kopiera innehållet i text och bilder utan att fråga.

Var vänlig uppge alltid källan.

 

Copyright © All Rights Reserved

Biboden i Åminne.

 

 

 

 

Honung

Sommarhonung

 

350grams burk

50 kr/350 gram (142,85 kr/kg)

 

500grams burk

70 kr/500 gram (140 kr/kg)

 

770 kr för 12 burkar i en låda. (128,33 kr/kg). Rabatt 70 kr.

 

 

Kakhonung

direkt från ramen i kupan. Utskuret från ramen.

 

350grams burk

70 kr/Ca 350 gram

Flytande honung

plastflaska

Uppvärmd

 

50 kr/ 350 gram (142,85 kr/kg)

Kakhonung

Om honung

Ju ljusare honungen är, desto tidigare på säsongen är honungen skördad.

Ju mörkare honung, desto mer ljungblom i honung.

Förvaring

Mörkt, torrt och svalt. T ex i skafferiet eller köksskåpet. Inte i kylen. Där är det för kallt.

Recycling

 

Höjd kan variera.

Ca 7 - 8 cm

Gjord på spillvax och tom konservburk.

 

40 kr.

Uggla, katt, tomte, gran

 

30 kr

Parljus

Längd: 33 cm

30 kr/par

Inklusive prydnadsbi

och vävt band.

Rullat vaxljus.

Höjd: 13,5 cm, 40kr

Höjd: 19,5 cm, 50 kr

Inklusive prydnadsbi

och vävt band.

Bikupa

Höjd: 9,5 cm

Diameter i botten: 6 cm

 

35 kr.

 

Hängprydnader till julgranen, enriset eller tallriset.

  • Hjärta
  • Sigill med amoriner
  • Klocka
  • Ängel som spelar lyra
  • Ängel som läser bok
  • Ängel som spelar flöjt

Höjd: Ca 5 cm

5 kr/styck

25 kr för sex stycken, alltså en på köpet.

Tag sex lika eller sex olika, eller kanske tre av någon - precis som Du vill!

Kombinationen flitiga bin och flitig biodlare ger god honung.

Bina är flitiga. De samlar energiskt och bygger på vaxet i kupan. Där förvaras honung. Sen skördas vaxkakorna, slungas av biodlaren och ger nyttig honung.

Biodlaren måste också vara flitig. För att skörda, slunga och serva bina.

Gåbortspresent

Gåvan till missionsauktionen

eller föreningslotteriet

 

 

Presentförpackning.

Alla ljus och honungsburkar kan fås inslagna i cellofan på pappersplatta. Med vävt band eller brunt pappsnöre.

 

Beställ gärna! Kontaktuppgifter

Bivax - en ren biprodukt!

Med en lång ljus historia.

Att göra bivaxljus är ett gammalt hantverk. I kloster och kyrkor brann vaxljusen.

Bina gör jobbet. De samlar flitigt och bygger på vaxet i kupan. Där förvarar bina sin honung. Sen skördas vaxkakorna, slungas och ger nyttig honung. Vaxet till ljusen är bivax, som är rensat från honung, smält och använt igen.

En ren biprodukt.

En ljus historia

Långt innan stearin och paraffin började användas för att stöpa ljus, så ville förstås alla ha ljus hemma.

Har det gått upp en talgdank för dig?

Helt plötsligt har du kommit till klarhet, förstått ett sammanhang eller sett en lösning på ett problem. Det tänds ett ljus.

En talgdank var helt enkelt ett ljus som gjorts på fett efter slakten. Allt fett togs tillvara och kokades. Men kvalitén var inte lysande. Talgljusen stank, verkligen osade, och sotade ner.

I kyrkorna och klostren användes hellre vaxljus, dvs ljus där vaxet kom från bikupan. Bivaxljusen blev så populära, så den främsta anledningen till att bin började hållas som husdjur under medeltiden, var den stora efterfrågan på deras vax. De brann med klar låga och långsamt. Bivax var oerhört populärt som material för tillverkning av ljus till kyrkorna under medeltiden.

Stearinet började inte användas till ljus förrän år 1818 och innehåller bland annat animaliskt fett (från djur). Idag kallas ofta paraffinljus även för stearinljus. Fast det är fel. Paraffin kommer främst från petroleum (råolja).

Ett rent hantverk

Bivaxljus tillverkas genom att en vaxkaka rullas runt en veke. Det är en modernare variant på den gamla metoden att gjuta vaxljus. Men även gjutning används idag. Bivaxljus är ett hantverk, ligger inte på snabbköpets hylla. Utan hittas främst på t ex hantverksmässor och julmarknader.

PS. En gnutta färg är tillsatt i bivaxet som används till vaxljus idag. Detta för att ljusen ska hålla färgen och inte blekna och bli gråa.